Ana içeriğe atla

SQL Server Stored Procedure Kullanımı


Stored Procedure veritabanları için dışarıdan parametre alabilen, geriye tekli yada çoklu değer gönderebilen içerisinde SQL sorgularımızı gerçekleştirdiğimiz programlama birimleridir. Stored Procedure‘ ler veritabanı server’ ında saklandığından daha hızlı çalışırlar.
SQL Server’ da Stored Procedure oluşturmaya basit bir örnekle başlayalım.
Veritabanımızda bulunan “kisiler” tablosunu görüntüleyebileceğimiz bir Stored Procedure oluşturarak yapısını inceleyelim.
İlk olarak New Query butonuna basarak yeni sorgu penceremizi açalım. Stored Procedure yapımız aşağıdaki yapıya uygun olmalıdır.
Create proc <Prosedür_Adı>
As
<Sorgularımız>
Örneğimizde “sirket” isimli veritabanında bulunan “musteriler” tablosunu görüntülemek için bir Stored Procedure oluşturduk. Execute ettiğimizde Stored Procedure’ ümüzün başarılı bir şekilde oluşturulduğunu görüyoruz.
Stored Procedure‘ ümüzü çalıştırmak için exec komutunu kullanmamız gerekmektedir.
Yeni sorgu ekranında aşağıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda müşterilerin listelendiğini göreceğiz.
Dışarıdan bir parametre alınması gerektiği durumlarda değişken tanımlamamız gerekmektedir.
Stored Procedure‘ umuz artık parametre alarak çalışacaktır. Görüldüğü gibi @m_Sehir isimli varchar tipinde parametre istemektedir.
Parametre vererek sorgumuzu çalıştırdığımızda İstanbul ilindeki müşterilerin listelendiğini görüyoruz.
Birden fazla parametre eklemek durumunda kaldığımız durumlarda araya virgül koymamız gerekecektir. Bununla ilgili olarak “musteriler” tablosuna kayıt ekleyen bir Stored Procedure oluşturalım.
Oluşturduğumuz Stored Procedure‘ ü kullanarak kayıt eklemek için aşağıdaki gibi sorgumuzu yazarak çalıştıralım.
musteriler” tablosuna kaydımız Eklenmiş oldu.
Son olarak belirli bir kritere göre kayıt aramak için “Like” ifadesini kullanarak bir Stored Procedureoluşturup çalıştıralım.
Oluşturduğumuz sorguyu çalıştıralım.


Kaynak: http://www.ahmetcansever.com/sql-server-2/sql-server-stored-procedur-kullanimi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CSS üstte sabit duran menü yapımı

Sitenin en üstünde sabir şekilde duran menüler ile birçok site ve blog’da karşılaşıyoruz. Benzer bir menüyü sizde sitenize eklemek istiyorsanız basitçe özel hazırlanan bu örneği de kullanabilirsiniz. HTML Kodu: < html > < head >      < meta charset = "utf-8" >      < title >Yusuf Akdin</ title >      < link rel = "stylesheet" type = "text/css" href = "style.css" > </ head > < body >      < div class = "ust" >          Üst taraftaki sabit menü      </ div >      < div class = "orta" >          Site İçeriği      </ div > </ body > </ html > CSS Kodu: html,body{      margin :  0 ;      padding :...

Apple Bilgisayarlarının Hızının Sırları: Donanım, Yazılım ve Mühendislik İnovasyonunun Gücü

Apple bilgisayarlarının hızını ve performansını anlamak için, hem donanım hem de yazılım düzeyinde incelemeler yapmak gerekir. Apple, bilgisayarlarının hızını artırmak için birkaç temel faktörü bir araya getiriyor. Apple bilgisayarlarının hızının arkasında birçok mühendislik çözümü bulunuyor. Donanım ve yazılım arasındaki mükemmel entegrasyon, Apple Silicon işlemcilerin verimli ARM mimarisi, yüksek performanslı bellek ve özel yazılımlar sayesinde Apple bilgisayarları, yüksek işlem gücü, düşük enerji tüketimi ve hızlı uygulama performansı sunuyor. Apple’ın, donanım ve yazılım alanlarındaki özelleştirmeleri, kullanıcıların en verimli deneyimi yaşamasını sağlayarak, hız ve performans konusunda diğer markalarla kıyaslandığında önemli bir avantaj elde etmelerine olanak tanıyor. 1. Donanım ve Apple Silicon İşlemciler Apple'ın hızının en önemli nedenlerinden biri, kendi işlemcilerini üretmeye başlamasıdır. 2020 yılında Apple, Intel işlemciler yerine kendi geliştirdiği Apple Silicon seris...

Katmanlı ve Çok Katmanlı Yazılım Mimarisi

Çok katmanlı yazılım mimarisi nedir? sorusundan önce katmanlı yazılım mimarisi nedir? onu inceleyelim. Katmanlı Yazılım Mimarisi Yazılım projelerinin ilk aşamada iş yükü olarak görünse de, sürdürülebilirlik açısından çok daha az maliyetli ve kullanım kolaylığı sağlayan bazı temel yapı taşları vardır. Bunlardan biri de kuşkusuz katmanlı mimari oluşturulmasıdır. Peki katmanlı mimarinin bize kazanımları nelerdir ve neye göre nasıl oluşturulur temel olarak bir inceleyelim. Katmanlı mimarinin en büyük yararı, kodlarımızı daha küçük yapılara bölerek kolay kontrol edilebilirlik ve güncellenebilirlik sağlar . Ayrıca verilerimizin güvenliğini de en yüksek seviyede korur. Örneğin bir web projesi için, tüm veritabanı işlemlerimizi, butonların arkasına yazılan bir sorgu olarak yaparsak, tasarım değişikliğinde tüm kodları tekrardan yazmamız gerekir. Ya da çıkan her hangi bir sorun anında, katmanlı mimaride sadece sorunlu kısmı inceleyecekken, monolithic adı verilen tek katmanlı yazılımda t...